Gambas al Ajillo: De Spaanse Tapa met een Knoflook Kick
Gepubliceerd op 3 april 2023
Gambas al ajillo is een Spaanse tapa die geliefd is over de hele wereld. Deze kleine schotel met sappige garnalen in knoflookolie is zo eenvoudig, maar oh zo smaakvol. Het is een van de meest populaire tapas in Spanje en kan zowel als voorgerecht of als onderdeel van een tapasplank worden geserveerd.
Gambas al ajillo is ontstaan in Andalusië, de zuidelijke regio van Spanje. Daar is het onderdeel van het culinaire erfgoed en wordt het vaak gegeten in bars en restaurants. Het is een gerecht dat snel en gemakkelijk te bereiden is en het past perfect bij een koel glas bier of een goed glas wijn.
Ingrediënten:
500 g gepelde en ontdarmde grote garnalen
6 teentjes knoflook, fijngehakt
1/2 kop olijfolie
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
1/2 theelepel chilivlokken
1 eetlepel gehakte peterselie
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak deze tot ze goudbruin zijn.
Voeg de paprikapoeder en chilivlokken toe en roer om de smaken te combineren.
Voeg de garnalen toe en breng op smaak met zout en peper. Bak ze ongeveer 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze roze zijn.
Bestrooi met gehakte peterselie en serveer direct.
Gambas al ajillo is een eenvoudig gerecht dat met slechts een paar ingrediënten kan worden bereid, maar het is toch onweerstaanbaar lekker. Het is een perfecte tapa voor een avondje uit of als onderdeel van een tapasplank. Probeer het eens uit en ontdek waarom het zo’n populaire keuze is in Spanje en daarbuiten.
Welkom op mijn website, Smaken van de Wereld! Ik ben Melvin, een 34-jarige man die gek is op reizen en een echte foodie. Als kind was ik al gefascineerd door verschillende smaken en geuren. Mijn ouders waren niet zo avontuurlijk in de keuken, maar ik herinner me dat ik altijd erg nieuwsgierig was naar gerechten uit andere landen. Toen ik ouder werd, besefte ik dat mijn passie voor eten hand in hand ging met mijn verlangen om de wereld te verkennen. Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door andere culturen en hun culinaire tradities. Mijn eerste reis naar het buitenland was naar Thailand. Ik herinner me nog dat ik mijn eerste pad Thai at op een drukke avondmarkt in Bangkok en ik was meteen verkocht. Ik was gefascineerd door de combinatie van zoete, zure en pittige smaken. Tijdens die reis ontdekte ik nog veel meer smaken en geuren die me inspireerden om nog meer te reizen en meer culinaire ontdekkingen te doen. Sindsdien heb ik veel van de wereld gezien en heb ik overal waar ik ging geprobeerd om nieuwe gerechten te proeven en lokale specialiteiten te ontdekken. Ik heb onder andere de heerlijke curry’s van India geproefd, de authentieke pizza’s in Italië gegeten en de verse sushi in Japan gegeten. Door al deze culinaire ervaringen ben ik een ware foodie geworden en ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken en gerechten. Het delen van mijn passie voor eten en reizen is wat mij heeft aangezet om Smaken van de Wereld op te richten. Op mijn website vind je niet alleen recepten en reisverhalen, maar ook tips voor het ontdekken van de beste eetplekken in verschillende steden. Ik deel graag mijn kennis en ervaringen, en ik hoop dat mijn website je zal inspireren om ook op ontdekkingstocht te gaan en nieuwe smaken te proeven. Naast mijn passie voor eten en reizen, hou ik ook van fotografie en muziek. Ik vind het heerlijk om met mijn camera op pad te gaan en mooie foto’s te maken van landschappen, mensen en natuurlijk eten. Ik luister graag naar muziek uit alle hoeken van de wereld en ik vind het altijd interessant om te ontdekken hoe de muziek van een bepaalde cultuur weerspiegelt in hun culinaire tradities. Ik hoop dat je geniet van mijn website en dat ik je kan inspireren om ook nieuwe smaken te ontdekken en te genieten van de wereldkeukens. En wie weet, misschien kom ik je ooit wel tegen op een van mijn culinaire avonturen!