Nasi Goreng (Indonesische gebakken rijst)

Nasi Goreng is de populaire Indonesische gebakken rijst die traditioneel geserveerd wordt met een gebakken ei. Ik hou van de unieke donkerbruine, gekarameliseerde kleur van de rijst! Het is een eenvoudig recept, je hoeft geen ongebruikelijke ingrediënten op te sporen, en het is een van mijn favoriete Indonesische gerechten – en ik wed dat je het ook geweldig zult vinden.

Nasi Goreng

Iedereen die naar Bali is geweest, is bekend met Nasi Goreng en heeft het waarschijnlijk bijna elke dag gegeten omdat het overal te vinden is en ontzettend lekker is!

Voor degenen die Nasi Goreng hebben geprobeerd en ervan houden, zult u verrast zijn hoe eenvoudig het is om thuis te maken.

En voor degenen die het nog niet hebben geprobeerd, hoop ik dat u dat gaat doen!

Wat is Nasi Goreng?

De letterlijke vertaling van Nasi Goreng is “gebakken rijst” in het Indonesisch en Maleis – en dat is precies wat het is! Het is voornamelijk rijst met slechts een beetje vlees en ui voor de groenten. Hetgeen dat het onderscheidt van andere gebakken rijst gerechten is de saus, die wordt gemaakt met kecap manis, een zoete sojasaus die de rijst donkerbruin kleurt en karameliseert wanneer het kookt.

Typisch wordt het geserveerd met een gebakken ei (ik hou van hoe het eigeel in de rijst loopt!) en een bijgerecht van verse komkommer en tomaat (zonder dressing) om er een complete maaltijd van te maken.

Garnalenpasta is optioneel!

Zoals bij bijna elk traditioneel gerecht zijn er veel versies van Nasi Goreng. Sommige zijn ingewikkelder dan andere en vereisen het gebruik van gedroogde garnalen (trassi), die verbazingwekkend genoeg nu in grote supermarkten in Nederland en Aziatische toko’s worden verkocht.

Ik maak het met, en ik maak het zonder. Het is lekker zelfs zonder gedroogde garnalen – en in feite koos ik bij het oorspronkelijk delen van dit Nasi Goreng-recept voor de versie zonder garnalenpasta vanwege die reden.

Maar het is lekkerder en authentieker met gedroogde garnalen.

Dus ik heb een compromis gesloten en heb de gemakkelijke weg genomen door garnalenpasta te gebruiken in plaats van gedroogde garnalen, die meer moeite vereisen in het bereidingsproces (verkruimelen en roosteren voordat ze worden gebruikt).

Kecap Manis (zoete sojasaus)

Een onderscheidend kenmerk van Nasi Goreng is de donkerbruine kleur van de rijst van de kecap manis / ketjap manis, een Indonesische zoete sojasaus. Het is dikker en zoeter dan normale sojasaus, met een consistentie als siroop.

Ren niet meteen weg denkend dat het een moeilijk te vinden ingrediënt is! Hier in Nederland is kecap manis verkrijgbaar in grote supermarkten (zie hier voor Albert Heijn).

En als je het niet kunt vinden in jouw supermarkt, maak je geen zorgen! Het is ZO makkelijk om te maken – gewoon sojasaus en bruine suiker inkoken. Serieus. Ik heb de instructies in het recept opgenomen voor jou.

Koude, één dag oude rijst is niet optioneel!

Terwijl garnalenpasta optioneel is, is de KOUDE gekookte rijst dat niet!

Het is gewoon niet mogelijk om gebakken rijst te maken met warme, vers gekookte rijst – het wordt plakkeriger wanneer het in saus wordt geroerbakt.

Aan de andere kant is één dag oude koude rijst droger en harder, zodat de rijst in de saus geroerbakt kan worden op een manier die het karameliseert, wat Nasi Goreng de kenmerkende kleur en smaak geeft.

Snelle optie: Kook de rijst, spreid het uit op een dienblad en VRIES het in voor 1 – 2 uur, of koel het af in de koelkast gedurende 3 – 4 uur. Het gaat niet alleen om het afkoelen van de rijst, maar ook om het drogen van het oppervlak van de rijst.

Supersnel recept in 20 minuten.

Het maakproces is heel eenvoudig, niet anders dan bij typische gebakken rijstrecepten. Eerst knoflook, chilipeper en ui, dan kip, dan rijst, kecap manis en garnalenpasta, indien gebruikt.

Kook een paar minuten totdat de rijstkorrels beginnen te karamelliseren. Vertrouw me – je zult weten wanneer het klaar is, het ruikt geweldig!

Hoe serveer je nasi goreng

Nasi Goreng wordt traditioneel geserveerd met een gebakken ei en een bijgerecht van verse groenten (vaak gewoon sappige partjes tomaat en komkommer).

Beide opties zijn heel gebruikelijk in verschillende delen van Azië om proteïnen en groenten toe te voegen aan een gerecht om iets dat veel koolhydraten bevat in een maaltijd te veranderen.

Nasi Goreng is ook een fantastisch Aziatisch bijgerecht, iets wat net even anders is en veel smaak heeft! Probeer het als bijgerecht bij:

Indonesische of Thaise kipsatéspiesjes (LINK)

Aziatisch gemarineerde kip

Aziatische knoflook-garnalen/gamba’s – grote krachtige smaken, smaakt naar Thaise chilipasta!

Gemarineerde Thaise kip (Gai Yang)

Chinese Barbecue Varkensvlees (Char Siu)

Of bekijk mijn verzameling Aziatische recepten voor meer ideeën!

Ik hoop dat je dit eens uitprobeert. Super lekker, het is waarschijnlijk een van de meest smaakvolle Aziatische gebakken rijstgerechten!

nasi goreng

Nasi Goreng

Een traditioneel Indonesisch recept voor gebakken rijst dat vaak wordt geserveerd met een gebakken ei om het te voorzien van extra eiwitten en het een complete maaltijd te maken, maar ik serveer het meestal als bijgerecht. Het magische ingrediënt in dit recept is kecap manis, een zoete sojasaus die verkrijgbaar is in grote supermarkten en natuurlijk in Aziatische Toko's. Voel je vrij om de kip te vervangen door andere eiwitten! Garnalen, tofu, rundvlees en varkensvlees zijn allemaal geweldige alternatieven.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4
calorieën 453 kcal

Ingrediënten
  

Kip

  • 150 gram kipfilet in stukjes
  • 1 eetlepel olie zonnebloem of pinda olie
  • 1 eetlepel kecap Manis (Notitie 1)

Rijst

  • 1,5 eetlepel olie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel rode chili peper fijngehakt, (Notitie 2)
  • 1 ui fijngehakt
  • 600 gram gekookte witte rijst dag oud, koud, (Notitie 3)
  • 2 eetlepel kecap manis (Notitie 1)
  • 2 theelepel garnalenpasta/trassi (Notitie 4)

Garnering (optioneel)

  • 4 eieren gebakken naar smaak
  • 1 lenteui in kleine ringetjes
  • tomaten en komkommer in plakjes gesneden
  • gefrituurde uitjes (Notitie 5)
  • limoen in partjes

Instructies
 

Instructies

  • Verhit olie in een grote koekenpan of wok op hoog vuur.
  • Voeg chili en knoflook toe en roer gedurende 10 seconden.
  • Voeg kip toe en bak tot het meeste wit is geworden. Voeg vervolgens 1 eetlepel kecap manis toe en bak nog eens 1 minuut, of tot de kip grotendeels gaar is en een beetje gekarameliseerd is.
  • Voeg rijst, 2 eetlepels kecap manis en garnalenpasta, indien gebruikt, toe. Bak al roerend gedurende 2 minuten tot de saus indikt en de rijstkorrels beginnen te karameliseren (essentieel voor de smaak!).
  • Serveer gegarneerd met garnering naar keuze (lente-uitjes, rode chili, gebakken sjalotten).

Serveren

  • Serveer als bijgerecht bij Aziatische hoofdgerechten of als onderdeel van een grote geheel, Aziatisch of niet! Zie het bericht voor suggesties.
  • Maak er een maaltijd van – op traditioneel Indonesische wijze!: Serveer met een gebakken ei met een zonnige kant naar boven (lopende dooier!), tomatenpartjes en plakjes komkommer aan de zijkant.

Notities

1. Kecap Manis (soms ook Ketjap Manis genoemd) is een Indonesische zoete sojasaus die dikker is dan andere sojasauzen. Soms wordt het gewoon “zoete sojasaus” genoemd. De consistentie lijkt op stroop en het is verkrijgbaar in de meeste supermarkten in Nederland
Je kunt het ook zelf makkelijk maken! Meng gewoon 1/4 kopje gewone sojasaus (ik gebruik Kikkoman) en 1/4 kopje bruine suiker op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het inkoken tot het een troop substantie heeft. Het zal meer indikken wanneer het afkoelt.
2. Chilipeper Ik gebruik 2 Thaise rode chilipepers, die een milde warmte toevoegen en het niet pittig maken. Pas de hoeveelheid aan naar smaak. Chilipasta kan ook worden gebruikt – voeg het toe wanneer je de rijst toevoegt.
3. Een dag oude gekookte rijst Alle soorten gebakken rijst zijn het best gemaakt met gekookte rijst van de vorige dag die ’s nachts in de koelkast is bewaard. Dit droogt het uit, waardoor het gemakkelijker is om de korrels gelijkmatig te roerbakken met de smaakstoffen. TIP: Bewaar zakjes gekookte rijst in de vriezer! Geweldig voor gebakken rijst, of zelfs voor gebruik als gewone rijst.
4. Garnalenpasta – Voegt smaakdiepte en complexiteit toe, maar is optioneel. Het traditionele gerecht gebruikt trassi, gedroogde blokjes garnalen, die verkruimeld en geroosterd moeten worden voordat ze gebruikt worden. Dezelfde smaak wordt verkregen met elke garnalenpasta die je gewoon kunt toevoegen. Elk merk/type garnalenpasta is prima.
Nog steeds lekker ZONDER garnalenpasta. Vervang het door meer kecap mans OF 1 eetlepel vissaus!
5. Gebakken uitjes zijn plakjes sjalotten die tot knapperigheid zijn gebakken. Ze zijn een geweldige garnering en voegen een pop van textuur toe aan het gerecht, maar zijn optioneel omdat het niet traditioneel is! Gebakken uitjes zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten in Nederland.
6. Maak dit GLUTENVRIJ door je eigen kecap manis te maken (Opmerking 1) met behulp van Tamari.
7.Opslag net als bij alle gebakken rijst, blijft het een dag of twee geweldig in de koelkast, daarna vind ik dat het een beetje droog wordt. Red het met een snufje water en verwarm het in de magnetron – het maakt het weer stoomachtig en vochtig! Doe hetzelfde als je het invriest.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept