Ga terug
nasi goreng

Nasi Goreng

Een traditioneel Indonesisch recept voor gebakken rijst dat vaak wordt geserveerd met een gebakken ei om het te voorzien van extra eiwitten en het een complete maaltijd te maken, maar ik serveer het meestal als bijgerecht. Het magische ingrediënt in dit recept is kecap manis, een zoete sojasaus die verkrijgbaar is in grote supermarkten en natuurlijk in Aziatische Toko's. Voel je vrij om de kip te vervangen door andere eiwitten! Garnalen, tofu, rundvlees en varkensvlees zijn allemaal geweldige alternatieven.
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4
calorieën 453 kcal

Ingrediënten
  

Kip

  • 150 gram kipfilet in stukjes
  • 1 eetlepel olie zonnebloem of pinda olie
  • 1 eetlepel kecap Manis (Notitie 1)

Rijst

  • 1,5 eetlepel olie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel rode chili peper fijngehakt, (Notitie 2)
  • 1 ui fijngehakt
  • 600 gram gekookte witte rijst dag oud, koud, (Notitie 3)
  • 2 eetlepel kecap manis (Notitie 1)
  • 2 theelepel garnalenpasta/trassi (Notitie 4)

Garnering (optioneel)

  • 4 eieren gebakken naar smaak
  • 1 lenteui in kleine ringetjes
  • tomaten en komkommer in plakjes gesneden
  • gefrituurde uitjes (Notitie 5)
  • limoen in partjes

Instructies
 

Instructies

  • Verhit olie in een grote koekenpan of wok op hoog vuur.
  • Voeg chili en knoflook toe en roer gedurende 10 seconden.
  • Voeg kip toe en bak tot het meeste wit is geworden. Voeg vervolgens 1 eetlepel kecap manis toe en bak nog eens 1 minuut, of tot de kip grotendeels gaar is en een beetje gekarameliseerd is.
  • Voeg rijst, 2 eetlepels kecap manis en garnalenpasta, indien gebruikt, toe. Bak al roerend gedurende 2 minuten tot de saus indikt en de rijstkorrels beginnen te karameliseren (essentieel voor de smaak!).
  • Serveer gegarneerd met garnering naar keuze (lente-uitjes, rode chili, gebakken sjalotten).

Serveren

  • Serveer als bijgerecht bij Aziatische hoofdgerechten of als onderdeel van een grote geheel, Aziatisch of niet! Zie het bericht voor suggesties.
  • Maak er een maaltijd van - op traditioneel Indonesische wijze!: Serveer met een gebakken ei met een zonnige kant naar boven (lopende dooier!), tomatenpartjes en plakjes komkommer aan de zijkant.

Notities

1. Kecap Manis (soms ook Ketjap Manis genoemd) is een Indonesische zoete sojasaus die dikker is dan andere sojasauzen. Soms wordt het gewoon "zoete sojasaus" genoemd. De consistentie lijkt op stroop en het is verkrijgbaar in de meeste supermarkten in Nederland
Je kunt het ook zelf makkelijk maken! Meng gewoon 1/4 kopje gewone sojasaus (ik gebruik Kikkoman) en 1/4 kopje bruine suiker op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het inkoken tot het een troop substantie heeft. Het zal meer indikken wanneer het afkoelt.
2. Chilipeper Ik gebruik 2 Thaise rode chilipepers, die een milde warmte toevoegen en het niet pittig maken. Pas de hoeveelheid aan naar smaak. Chilipasta kan ook worden gebruikt - voeg het toe wanneer je de rijst toevoegt.
3. Een dag oude gekookte rijst Alle soorten gebakken rijst zijn het best gemaakt met gekookte rijst van de vorige dag die 's nachts in de koelkast is bewaard. Dit droogt het uit, waardoor het gemakkelijker is om de korrels gelijkmatig te roerbakken met de smaakstoffen. TIP: Bewaar zakjes gekookte rijst in de vriezer! Geweldig voor gebakken rijst, of zelfs voor gebruik als gewone rijst.
4. Garnalenpasta - Voegt smaakdiepte en complexiteit toe, maar is optioneel. Het traditionele gerecht gebruikt trassi, gedroogde blokjes garnalen, die verkruimeld en geroosterd moeten worden voordat ze gebruikt worden. Dezelfde smaak wordt verkregen met elke garnalenpasta die je gewoon kunt toevoegen. Elk merk/type garnalenpasta is prima.
Nog steeds lekker ZONDER garnalenpasta. Vervang het door meer kecap mans OF 1 eetlepel vissaus!
5. Gebakken uitjes zijn plakjes sjalotten die tot knapperigheid zijn gebakken. Ze zijn een geweldige garnering en voegen een pop van textuur toe aan het gerecht, maar zijn optioneel omdat het niet traditioneel is! Gebakken uitjes zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten in Nederland.
6. Maak dit GLUTENVRIJ door je eigen kecap manis te maken (Opmerking 1) met behulp van Tamari.
7.Opslag net als bij alle gebakken rijst, blijft het een dag of twee geweldig in de koelkast, daarna vind ik dat het een beetje droog wordt. Red het met een snufje water en verwarm het in de magnetron - het maakt het weer stoomachtig en vochtig! Doe hetzelfde als je het invriest.