Calamares: een culinaire reis naar de kusten van de Middellandse Zee
Gepubliceerd op 3 april 2023
Calamares, ook wel bekend als gefrituurde inktvisringen, zijn een van de meest populaire en geliefde gerechten in de mediterrane keuken. Deze heerlijke hapjes worden gemaakt van verse inktvis die is gepaneerd en gefrituurd. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van calamares en delen we een eenvoudig recept om thuis van te genieten.
Calamares hebben een lange geschiedenis en zijn waarschijnlijk ontstaan in het Middellandse Zeegebied, waar inktvis een veelvoorkomende vissoort is. In Griekenland, Italië en Spanje worden calamares traditioneel geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een tapasplankje.
De term “calamari” komt oorspronkelijk uit het Italiaans, wat “inktvis” betekent. In het verleden werd de term vooral gebruikt voor de hele inktvis, maar tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor de gefrituurde inktvisringen.
Calamares zijn niet alleen populair in de mediterrane keuken, maar ook wereldwijd. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn ze vaak te vinden op de menukaarten van Italiaanse restaurants en pubs.
Recept voor calemares
Ingrediënten:
500 gram verse inktvisringen
1 kopje bloem
1 theelepel zout
1/2 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/4 theelepel zwarte peper
Olie om te frituren
Partjes citroen om te serveren
Instructies:
Spoel de inktvisringen af met koud water en dep ze droog met keukenpapier.
Meng in een kom de bloem, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder en zwarte peper.
Verhit de olie in een diepe pan op middelhoog vuur. Of in de frituur op 175 graden.
Haal de inktvisringen door het bloemmengsel en zorg ervoor dat ze helemaal bedekt zijn.
Frituur de inktvisringen in kleine porties in de hete olie tot ze goudbruin zijn, ongeveer 2-3 minuten per portie.
Haal de gefrituurde inktvisringen uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de calemares warm met partjes citroen.
Calamares zijn een eenvoudig en heerlijk gerecht om thuis te maken. Of je ze nu serveert als voorgerecht of als onderdeel van een tapasplankje, deze inktvisringen zullen zeker een hit zijn bij je gasten.
Welkom op mijn website, Smaken van de Wereld! Ik ben Melvin, een 34-jarige man die gek is op reizen en een echte foodie. Als kind was ik al gefascineerd door verschillende smaken en geuren. Mijn ouders waren niet zo avontuurlijk in de keuken, maar ik herinner me dat ik altijd erg nieuwsgierig was naar gerechten uit andere landen. Toen ik ouder werd, besefte ik dat mijn passie voor eten hand in hand ging met mijn verlangen om de wereld te verkennen. Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door andere culturen en hun culinaire tradities. Mijn eerste reis naar het buitenland was naar Thailand. Ik herinner me nog dat ik mijn eerste pad Thai at op een drukke avondmarkt in Bangkok en ik was meteen verkocht. Ik was gefascineerd door de combinatie van zoete, zure en pittige smaken. Tijdens die reis ontdekte ik nog veel meer smaken en geuren die me inspireerden om nog meer te reizen en meer culinaire ontdekkingen te doen. Sindsdien heb ik veel van de wereld gezien en heb ik overal waar ik ging geprobeerd om nieuwe gerechten te proeven en lokale specialiteiten te ontdekken. Ik heb onder andere de heerlijke curry’s van India geproefd, de authentieke pizza’s in Italië gegeten en de verse sushi in Japan gegeten. Door al deze culinaire ervaringen ben ik een ware foodie geworden en ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken en gerechten. Het delen van mijn passie voor eten en reizen is wat mij heeft aangezet om Smaken van de Wereld op te richten. Op mijn website vind je niet alleen recepten en reisverhalen, maar ook tips voor het ontdekken van de beste eetplekken in verschillende steden. Ik deel graag mijn kennis en ervaringen, en ik hoop dat mijn website je zal inspireren om ook op ontdekkingstocht te gaan en nieuwe smaken te proeven. Naast mijn passie voor eten en reizen, hou ik ook van fotografie en muziek. Ik vind het heerlijk om met mijn camera op pad te gaan en mooie foto’s te maken van landschappen, mensen en natuurlijk eten. Ik luister graag naar muziek uit alle hoeken van de wereld en ik vind het altijd interessant om te ontdekken hoe de muziek van een bepaalde cultuur weerspiegelt in hun culinaire tradities. Ik hoop dat je geniet van mijn website en dat ik je kan inspireren om ook nieuwe smaken te ontdekken en te genieten van de wereldkeukens. En wie weet, misschien kom ik je ooit wel tegen op een van mijn culinaire avonturen!