Krokante balletjes vol smaak: het perfecte recept voor Spaanse croquetas!
Gepubliceerd op 3 april 2023
Croquetas zijn een van de meest populaire tapas in Spanje en het is gemakkelijk te zien waarom. Deze kleine balletjes zijn krokant van buiten en romig van binnen, en gevuld met allerlei heerlijke ingrediënten.
De geschiedenis van croquetas gaat terug tot de 19e eeuw in Frankrijk, waar ze werden gemaakt met gehakt. Sindsdien zijn ze geëvolueerd tot een iconisch gerecht in de Spaanse keuken en worden ze gemaakt met verschillende vullingen zoals ham, kip, kaas en zelfs vis.
Hier is het recept voor croquetas:
Ingrediënten:
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
1 kopje melk
1/2 kopje gekookte ham, in kleine stukjes gesneden
1/2 kopje geraspte manchego kaas
1 ei, losgeklopt
1 kopje paneermeel
olijfolie om te frituren
zout en peper
Bereiding:
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door totdat het mengsel begint te borrelen.
Voeg geleidelijk de melk toe, terwijl je constant blijft roeren. Blijf roeren tot het mengsel dikker wordt en begint te koken.
Voeg de ham en kaas toe aan het mengsel en roer tot alles goed gemengd is. Breng op smaak met zout en peper.
Schep het mengsel in een ondiepe schaal en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af en zet minimaal een uur in de koelkast, of tot het mengsel stevig genoeg is om balletjes van te maken.
Vorm het mengsel tot kleine balletjes en rol ze door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de croquetas in kleine porties tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm.
Deze croquetas zijn de perfecte tapas om te serveren bij een glas wijn of bier. Je kunt ze ook van tevoren maken en opwarmen in de oven voordat je ze serveert. Experimenteer met verschillende vullingen, zoals kip en champignons of zeevruchten, om je eigen unieke croquetas te maken. ¡Buen provecho!
Welkom op mijn website, Smaken van de Wereld! Ik ben Melvin, een 34-jarige man die gek is op reizen en een echte foodie. Als kind was ik al gefascineerd door verschillende smaken en geuren. Mijn ouders waren niet zo avontuurlijk in de keuken, maar ik herinner me dat ik altijd erg nieuwsgierig was naar gerechten uit andere landen. Toen ik ouder werd, besefte ik dat mijn passie voor eten hand in hand ging met mijn verlangen om de wereld te verkennen. Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door andere culturen en hun culinaire tradities. Mijn eerste reis naar het buitenland was naar Thailand. Ik herinner me nog dat ik mijn eerste pad Thai at op een drukke avondmarkt in Bangkok en ik was meteen verkocht. Ik was gefascineerd door de combinatie van zoete, zure en pittige smaken. Tijdens die reis ontdekte ik nog veel meer smaken en geuren die me inspireerden om nog meer te reizen en meer culinaire ontdekkingen te doen. Sindsdien heb ik veel van de wereld gezien en heb ik overal waar ik ging geprobeerd om nieuwe gerechten te proeven en lokale specialiteiten te ontdekken. Ik heb onder andere de heerlijke curry’s van India geproefd, de authentieke pizza’s in Italië gegeten en de verse sushi in Japan gegeten. Door al deze culinaire ervaringen ben ik een ware foodie geworden en ik ben altijd op zoek naar nieuwe smaken en gerechten. Het delen van mijn passie voor eten en reizen is wat mij heeft aangezet om Smaken van de Wereld op te richten. Op mijn website vind je niet alleen recepten en reisverhalen, maar ook tips voor het ontdekken van de beste eetplekken in verschillende steden. Ik deel graag mijn kennis en ervaringen, en ik hoop dat mijn website je zal inspireren om ook op ontdekkingstocht te gaan en nieuwe smaken te proeven. Naast mijn passie voor eten en reizen, hou ik ook van fotografie en muziek. Ik vind het heerlijk om met mijn camera op pad te gaan en mooie foto’s te maken van landschappen, mensen en natuurlijk eten. Ik luister graag naar muziek uit alle hoeken van de wereld en ik vind het altijd interessant om te ontdekken hoe de muziek van een bepaalde cultuur weerspiegelt in hun culinaire tradities. Ik hoop dat je geniet van mijn website en dat ik je kan inspireren om ook nieuwe smaken te ontdekken en te genieten van de wereldkeukens. En wie weet, misschien kom ik je ooit wel tegen op een van mijn culinaire avonturen!