Verken de Exquise Smaak van de Thaise Keuken: Recept voor Tom Kha Gai

Welkom bij smakenvandewereld.nl, jouw paspoort naar de betoverende wereld van de wereldkeuken. Vandaag gaan we op culinair avontuur naar Thailand, bekend om zijn levendige smaken en geurige gerechten. Ga met ons mee terwijl we de geheimen van de Thaise keuken ontrafelen en leren om een klassieker te bereiden: Tom Kha Gai, een geurige en romige kokossoep met kip.

Tom Kha Gai: Een Thaise delicatesse

Afkomstig uit het hart van Thailand, is Tom Kha Gai een soep die perfect de balans van zoete, zure en pittige smaken belichaamt waar de Thaise keuken om bekend staat. Deze geurige soep wordt traditioneel gemaakt met malse kip, kokosmelk, citroengras, galanga, kaffir limoenblaadjes en een medley van kruiden en specerijen. De combinatie van deze ingrediënten creëert een harmonieuze symfonie van smaken die je meevoert naar de bruisende straten van Bangkok.

Ingrediënten:

 • 2 kipfilets, in dunne plakjes gesneden
 • 2 blikjes kokosmelk
 • 2 kopjes kippenbouillon
 • 3 stengels citroengras, gekneusd en in stukken van 5 cm gesneden
 • 4 plakjes galanga (Thaise gember)
 • 4 kaffir limoenblaadjes, gescheurd
 • 4-5 bird’s eye pepertjes, dun gesneden (pas aan naar jouw gewenste pittigheid)
 • 1 middelgrote ui, dun gesneden
 • 2 eetlepels vissaus
 • 2 eetlepels limoensap
 • 1 eetlepel palmsuiker (of bruine suiker)
 • Verse korianderblaadjes, ter garnering
 • Thaise basilicumblaadjes, ter garnering

Instructies:

 1. Breng in een grote pan de kippenbouillon zachtjes aan de kook. Voeg het citroengras, de galanga en de kaffir limoenblaadjes toe. Laat 5-7 minuten sudderen om de bouillon te doordrenken met hun smaken.
 2. Voeg de plakjes kipfilet toe aan de pan en kook tot ze niet langer roze zijn van binnen.
 3. Giet de kokosmelk in de pan en breng de soep aan de kook op middelhoog vuur. Roer af en toe om te voorkomen dat de kokosmelk gaat schiften.
 4. Voeg de gesneden ui en bird’s eye pepertjes toe aan de pan en roer voorzichtig om te combineren. Laat de soep nog 5 minuten sudderen.
 5. Breng de soep op smaak met vissaus, limoensap en palmsuiker. Pas de smaken aan naar jouw smaak, voeg meer vissaus toe voor zoutigheid, limoensap voor zuurheid of suiker om de smaken in balans te brengen.
 6. Haal de pan van het vuur en verwijder het citroengras, de galanga en de kaffir limoenblaadjes.
 7. Schep de Tom Kha Gai in serveerkommen. Garneer met verse korianderblaadjes en Thaise basilicum.
 8. Serveer warm en geniet van de verrukkelijke smaken van Thailand in elke lepel.

Conclusie:

Gefeliciteerd! Je hebt met succes een dampende kom Tom Kha Gai bereid, een iconische Thaise soep boordevol geurige smaken. Geniet van de romige kokosmelk, het frisse citroengras en de levendige specerijen die dansen op je smaakpapillen. Laat de smaken je meenemen naar de straten van Thailand, waar de lucht doordrenkt is met de essentie van de Thaise keuken.

Sluit je de volgende keer weer bij ons aan terwijl we onze reis door de wereld van smaken voortzetten, waarbij we de rijke diversiteit van de wereldkeuken verkennen op Smaak en van de Wereld. Veel kookplezier en eet smakelijk!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *